2009 VII 20 Домакинстваме на международна фотографска изложба преди столицата

Има ли разградски творец във фотографския сайт orthphoto.net? На този въпрос засега не може да отговори дори координаторът на сайта за България – Атанас Димитров, с когото разговаряхме за предстоящата изложба в Разград и за проекта orthphoto.net. Сред 3075-те фотографи в сайта, има хора от Косово и Бразилия, от Турция и Уругвай, от Русия и Бряг на слоновата кост и много други. Под снимките могат да бъдат прочетени коментари като: „Прекрасный снимок!”, „Nice”, „Лепа идеја и реализација!”, „¡¡¡ Buenisima foto !!!”.

Освен удоволствието да споделяш свои фотографии с хора от цял свят, които прекрасно се разбират помежду си, сайтът е магнетичен и с още нещо – православната вяра, православните храмове и места дават възможност за най-одухотворените портрети, най-загадъчните пейзажи, най-трудната, но и най-красива интериорна фотография с осветление от свещи и витражи. Интересното е, че за снимките се гласува по три показателя: spirit (духовно въздействие), art (художественост) и tech (техническо изпълнение). Дали има разградски фотограф в този сайт ще стане ясно още в понеделник на откриването на изложбата в Етнографския музей, но след това със сигурност много разградски творци ще се регистрират в сайта, защото определено имаме какво да покажем от нашия регион – като духовност, като художественост и като фотографска техника.

Откога сте координатор за България на сайта ORHPHOTO.NET?
С Божията помощ и милост, orthphoto.net съществува в продължение на пет години. Нашият сайт порасна до международни пропорции – той се превърна в най-голямата интернет галерия от снимки, представляващи православното християнството от всички краища на света.
Лично аз от 2006 г. съм активен потребител, а от година съм координатор за България на сайта.
Редакционният екип е създаден, за да координира работата и различните езикови версии на сайта. Трябва да се има в предвид, че всички членове са доброволци и използват своето свободно време, за да работят за сайта. Надявам се, че екипът е достоен, тъй като броят на посетителите и приятелите на Оrthphoto непрекъснато расте.
Колкото и нескромно да звучи, за този кратък период, през който съм координатор, се направи доста. За една година посетителите от България се увеличиха два пъти и за да се улесни достъпът им стартира версия и на български език. До момента има стартирали 10 езикови версии и се планира непрекъснато да се увеличава броят им. Имаме за първи път включени български фотоси в международната изложба, което също е успех.
Затова, за да представим България и Българската православна църква още по-всеобхватно и в пълнота, приканвам и вашите читатели да разгледат снимките на сайта - http://orthphoto.net, да публикуват свои собствени творби и да се присъединят към разговорите с други потребители на Orthрhoto.

Какъв трябва да бъде човекът, който работи за този сайт - добър фотограф, добър организатор или добър християнин?
Най-добре е да е компилация от всичко изброено от вас. Но според мен най-важното е човек да излезе от собствения си малък свят и да бъде проактивен член на това общество. Да бъде двигателят на промените, които иска да се случат. За съжаление манталитетът ни е малко: “Защо точно аз? Това не е моя работа? А без пари – не, не се хващам!”. Християнските добродетели трябва да ги оживотворим и направим действени в нашия забързан и динамичен живот. Добрият християнин е добър и толерантен човек.

Коментирайте за нашите читатели защо за всяка снимка се гласува по три показателя: art, spirit и tech.
На този етап оценяването на снимките става по тези три показателя и с оглед на по-обективното и цялостно рейтинговане на фотографиите. Предстоят в най-скоро време промени в уеб страницата - нова начална страница, системата за гласуване, и всичко това, което намираме за важно, интересно и възможно за изпълнение.

Опишете хората, регистрирани в сайта. Какво ги привлича в православната фотография - възможността да демонстрират високо фотографско майсторство, или и още нещо?
В сайта има регистрирани хора от различни националности, възраст, пол и професия. Има и духовници, и миряни. И въпросът е не толкова във високото фотографско майсторство, колкото в това, чрез снимката, чрез този уловен миг да предадеш емоцията, пълнотата и красотата на православието. Да се възрадваш и да се насладиш.

Имат ли тези хора реални срещи помежду си? Контактуват ли извън сайта с колегите си от другите православни страни?
В информационния и технологичен XXI век комуникацията между хората е доста улеснена и за нейното осъществяване няма граници. Реалните срещи във формата “очи в очи” са възможни по време на ежегодните изложби и международните семинари. Обаче комуникацията през самия сайт и през интернет не престава. Тя е един непрекъснат процес, който дава възможност да се обогатяваме и да се развиваме в това, което правим.

Знаете ли дали има разградски фотограф сред тях?
При регистрацията се посочва само държавата, така че дали има разградски потребители не мога да кажа със сигурност, но поне досега не съм попадал на снимки или коментари от този град.

Преди Разград, изложбата е гостувала само в Русе и Варна, нали? Къде още се очаква да има изложба на ORTHPHOTO?
Да, изложбата премина при наистина небивал интерес в Русе и Варна, дори в морската ни столица тя ще продължи до 31 август и на нея ще се насладят и гостите на града. Ако е воля Божия, се надявам да има такава изложба и в София през есента. Но дори и това да не се случи, ние все пак отбелязваме успех. За първи път се осъществява такава изложба в България и нашата страна е една от четирите държави в света, в която я има изложбата.

в.Екип 7 Разград

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=3675&Itemid=1

Даниела Неделчева