На празника на св. прор. Илия (20 юли 2009 г.) в Етнографския музей на Разград Негово Високопреподобие архим. Емилиан, игумен на Басарбовския манастир и епархийски съветник, откри изложба на православни фотографии Orthphoto 2004 - 2009. Гости на събитеито бяха Негово Високоблагоговейство иконом Георги Иванов, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, Негово Благоговейство свещеник Димитър Димитров, Ангел Младенов, секретар на Рудсенска света митрополия, Иван Иванов, директор на Разградския етнографски музей и Атанас Димитров, координатор на сайта за България. Изложбата е посветена на петгодишнината на едноименния сайт, в който са публикувани снимки от живота на Православната църква от цял свят.
Църковният хор при храм “Св. Николай” с диригент маестро Красен Иванов изпълни църковни песнопения, с които възрадва гостите на изложбата. След това всички гости се включиха в коктейла по повод експозицията.
Изложбата включва част от най-добрите и най-популярни снимки от сайта и се очертава като най-логичен начин за показване на стойността, красотата и богатството на православните християнски църкви и традиции от цял свят.
Експозицията се реализира със съдействието на Русенска света митрополия, Църковното настоятелство при храм “Св. Николай” – Разград, Етнографски музей – Разград и координаторът на сайта за България.
Всеки желаещ ще има възможността свободно да разгледа изложбата, която ще бъде изложена в Етнографския музей на Разград до 16 август 2009 г.
Има ли разградски творец във фотографския сайт orthphoto.net? На този въпрос засега не може да отговори дори координаторът на сайта за България – Атанас Димитров, с когото разговаряхме за предстоящата изложба в Разград и за проекта orthphoto.net. Сред 3075-те фотографи в сайта, има хора от Косово и Бразилия, от Турция и Уругвай, от Русия и Бряг на слоновата кост и много други. Под снимките могат да бъдат прочетени коментари като: „Прекрасный снимок!”, „Nice”, „Лепа идеја и реализација!”, „¡¡¡ Buenisima foto !!!”.

Освен удоволствието да споделяш свои фотографии с хора от цял свят, които прекрасно се разбират помежду си, сайтът е магнетичен и с още нещо – православната вяра, православните храмове и места дават възможност за най-одухотворените портрети, най-загадъчните пейзажи, най-трудната, но и най-красива интериорна фотография с осветление от свещи и витражи. Интересното е, че за снимките се гласува по три показателя: spirit (духовно въздействие), art (художественост) и tech (техническо изпълнение). Дали има разградски фотограф в този сайт ще стане ясно още в понеделник на откриването на изложбата в Етнографския музей, но след това със сигурност много разградски творци ще се регистрират в сайта, защото определено имаме какво да покажем от нашия регион – като духовност, като художественост и като фотографска техника.

Откога сте координатор за България на сайта ORHPHOTO.NET?
С Божията помощ и милост, orthphoto.net съществува в продължение на пет години. Нашият сайт порасна до международни пропорции – той се превърна в най-голямата интернет галерия от снимки, представляващи православното християнството от всички краища на света.
Лично аз от 2006 г. съм активен потребител, а от година съм координатор за България на сайта.
Редакционният екип е създаден, за да координира работата и различните езикови версии на сайта. Трябва да се има в предвид, че всички членове са доброволци и използват своето свободно време, за да работят за сайта. Надявам се, че екипът е достоен, тъй като броят на посетителите и приятелите на Оrthphoto непрекъснато расте.
Колкото и нескромно да звучи, за този кратък период, през който съм координатор, се направи доста. За една година посетителите от България се увеличиха два пъти и за да се улесни достъпът им стартира версия и на български език. До момента има стартирали 10 езикови версии и се планира непрекъснато да се увеличава броят им. Имаме за първи път включени български фотоси в международната изложба, което също е успех.
Затова, за да представим България и Българската православна църква още по-всеобхватно и в пълнота, приканвам и вашите читатели да разгледат снимките на сайта - http://orthphoto.net, да публикуват свои собствени творби и да се присъединят към разговорите с други потребители на Orthрhoto.

Какъв трябва да бъде човекът, който работи за този сайт - добър фотограф, добър организатор или добър християнин?
Най-добре е да е компилация от всичко изброено от вас. Но според мен най-важното е човек да излезе от собствения си малък свят и да бъде проактивен член на това общество. Да бъде двигателят на промените, които иска да се случат. За съжаление манталитетът ни е малко: “Защо точно аз? Това не е моя работа? А без пари – не, не се хващам!”. Християнските добродетели трябва да ги оживотворим и направим действени в нашия забързан и динамичен живот. Добрият християнин е добър и толерантен човек.

Коментирайте за нашите читатели защо за всяка снимка се гласува по три показателя: art, spirit и tech.
На този етап оценяването на снимките става по тези три показателя и с оглед на по-обективното и цялостно рейтинговане на фотографиите. Предстоят в най-скоро време промени в уеб страницата - нова начална страница, системата за гласуване, и всичко това, което намираме за важно, интересно и възможно за изпълнение.

Опишете хората, регистрирани в сайта. Какво ги привлича в православната фотография - възможността да демонстрират високо фотографско майсторство, или и още нещо?
В сайта има регистрирани хора от различни националности, възраст, пол и професия. Има и духовници, и миряни. И въпросът е не толкова във високото фотографско майсторство, колкото в това, чрез снимката, чрез този уловен миг да предадеш емоцията, пълнотата и красотата на православието. Да се възрадваш и да се насладиш.

Имат ли тези хора реални срещи помежду си? Контактуват ли извън сайта с колегите си от другите православни страни?
В информационния и технологичен XXI век комуникацията между хората е доста улеснена и за нейното осъществяване няма граници. Реалните срещи във формата “очи в очи” са възможни по време на ежегодните изложби и международните семинари. Обаче комуникацията през самия сайт и през интернет не престава. Тя е един непрекъснат процес, който дава възможност да се обогатяваме и да се развиваме в това, което правим.

Знаете ли дали има разградски фотограф сред тях?
При регистрацията се посочва само държавата, така че дали има разградски потребители не мога да кажа със сигурност, но поне досега не съм попадал на снимки или коментари от този град.

Преди Разград, изложбата е гостувала само в Русе и Варна, нали? Къде още се очаква да има изложба на ORTHPHOTO?
Да, изложбата премина при наистина небивал интерес в Русе и Варна, дори в морската ни столица тя ще продължи до 31 август и на нея ще се насладят и гостите на града. Ако е воля Божия, се надявам да има такава изложба и в София през есента. Но дори и това да не се случи, ние все пак отбелязваме успех. За първи път се осъществява такава изложба в България и нашата страна е една от четирите държави в света, в която я има изложбата.
На 20 юли 2009 г. (св. пророк Илия) от 18.00 ч. в Етнографския музей - Разград, кв. "Варош", ул. "Раковски" № 13 ще се открие изложба на православни фотографии Orthphoto 2004 - 2009. Изложбата е посветена на петгодишнината на едноименния сайт, в който са публикувани снимки от живота на Православната църква от цял свят. Понастоящем сайта е утвърден като поле на изява за любители и професионални фотографи и включва над 33 000 творби и над 2 600 потребители от 80 страни - от Корея до Кения, от Англия до Китай.
В момента в сайта има над 1 250 снимки, представящи живота на Българската православна църква (БПЦ), 105 регистрирани потребители от България и около 1 500 посещения всеки месец от страната. Това прави БПЦ популярна сред другите. Има само 4 по-активни страни - Полша, Румъния, Сърбия и Русия. Затова включете се и вие в сайта на адрес - http://orthphoto.net и нека да подкрепим България и БПЦ.
Изложбата се осъществява от Русенска света митрополия, Църковното настоятелство при храм "Св. Николай" - Разград и координатора на Orthphoto за България. Събитието е благословено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. Всеки желаещ ще има възможността свободно да разгледа изложбата, която ще бъде изложена в Етнографския музей на Разград.
На празника на св.прор.Иеремия и на международния ден на труда (1 май) в Русенската художествена галерия Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Нефит откри изложба на православни фотографии от сайта оrthphoto.net. Официални гости бяха г-н Николай Хохлов, консул в Генералното консулство на Руската федерация в Русе и г-н Атанас Димитров, координатор на сайта за България.
Изложбата включва 100 от най-добрите и най-популярни снимки от сайта и се очертава като най-логичен начин за показване на стойността, красотата и богатството на православните християнски църкви и традиции от цял свят.
Експозицията е посветена на 5-та годишнина на сайта оrthphoto.net и се реализира със съдействието на Русенска митрополия и Община Русе.
Координатор по Програмата за финансиране на малки художествени проекти на Община Русе бе г-н Млен Бкалов, завеждащ „Културно-просветния отедл” на Русенска митрополия.
Всеки желаещ ще има възможността свободно да разгледа изложбата, която ще бъде изложена в Русенската художествена галерия до 10 май 2009 г. След това изложбата ще посети и другите големи градове на Русенска епархия - Разград и Попово.

Easter in Christian East - photo contest

Wasze opinie:
2011-10-31 15:34:00 alik
Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/orthnet/ftp/exhibition.orthphoto.net/inc/class.Comments.php on line 55

Zapraszamy do dzielenia się opiniami, wrażeniami i sugestiami na przyszłość